ARCHITECTUREINTERIOR

КАКВО ПЕЧЕЛИМ, КОГАТО ОБВЪРЖЕМ АРХИТЕКТУРНИЯ С ИНТЕРИОРНИЯ СИ ПРОЕКТ ОТ САМОТО НАЧАЛО?

Има ли граница, където работата на архитекта приключва и започва тази на интериорния дизайнер?

Архитектурата е синтез между различни изкуства и в този смисъл щрихите в интериорната среда като цветове, материали, растери, обзавеждане, осветление и дори произведения на изкуството са фините детайли, които придават завършеност и търсен акцент в дадена обстановка.

(Източник 1)

Вярно е, че понякога се налага да работим на парче и да се опитваме да осмислим съществуващи пространства, за да им вдъхнем повторен живот или нова функция, да ги съхраним и адаптираме. Но защо да разсъждаваме на парче, когато става дума за органиката на една нова сграда, където всички елементи могат и трябва да бъдат системно обмислени и артикулирани в обща интегрирана визия?

Архитектурата е изкуство, в което форма и функция са неразривно свързани и взаимно се определят – интериор и екстериор не са просто ези и тура на една и съща монета, а естествено продължение на една единна архитектурна система.

(Източник – Чертог)

Защо да обвържем аархитектурния и интериорния си проект от самото начало?

1.За да не се налага да се примиряваме с подобие на мечтата си. Едно от най-големите предимства на съчетаването на архитектурния с интериорния проект е, че още от самото начало ни кара да заживеем в детайли с крайния резултат – атмосферата, стила на жилището, всяко кътче от новия дом. Важно е усещането за крайното преживяване в едно пространство и е хубаво то да се установи в ранните фази на проекиране. Прост пример – въпреки, че мебелите са нещото, което ще се постави последно, цялостното разбиране за пространство трябва да се артикулита с отношение към крайната разстановка на обзавеждането. 

(Източник 2)

2. Обемно – пространственото решение на една сграда създава предпоставки за ефектен интериор. Височини на пространствата, ниши, засводявания, естествено осветление, покривно остъкляване – всички тези елементи са от огромно значение за възприятието на вътрешните прстранства и е добре те да бъдат доразвити и подчертани в интериора чрез довършителните материали, цветове, текстури, стил и обзавеждане.

(Източник 3)

3. С функционалното разпределение на къщата в архитектурния проект се маркира и разстановката на обзавеждането в нея, за да могат да се планират електро инсталациите (ауди-визуална техника, окабеляване, ключове, контакти) , да се вградят или прикрият отоплителни и охладителни тела, да се вградят складовите площи, да се осмисли интериорното осветление според неговото предназначение.

Ако всички тези процеси се извършат без идея да бъдат изведени до край в интериора, има огромен шанс да хвърлите пари, време и енергия на вятъра и след време всичко да започне отначало.

(Източник – Чертог)

4. Един от най-важните елементи, за да оживее едно пространство, както от архитектурна, така и от интериорна гледна точка е светлината – естествена и изкуствена. Настроението във всяка стая или пространство се определя и може умело да се манипулира от нея, а синергията между естествена, изкуствена светлина, целена функция и лично усещане се крие именно в умелото интегриране на интериорните елементи в архитектурата.

(Източник – Чертог)

5. Тавани – тяхната височина и възможността да се реализират окачени тавани за вградено осветление, за прикриване на инсталации, корнизи и отоплителни тела. Ако в самия архитектурен проект не са заложени небходимите толеранси във височина, посочените готини моменти на съвременната интериорна визия може да не бъдат възможни. Същото се отнася и за вграждането на тоалетни структури в баните.

(Източник – Чертог)

Поради всички тези изброени причини изпадам в  неудържим възторг, когато клиентите ни се доверят да изведем архитектурния им проект до край и да обмислим заедно всеки детайл от интериора им, защото в процеса на работа първоначално заложената макровизия се обогатява с нюанси (подови растери и материали, осветление, цветни координати) и всички тези артистични щрихи са съобразени с общата тема и стил на проекта – било то неокласически банков клон, средиземноморска вила, хипстър – свежо споделено работно пространство или ултрамодерна офис сграда.

Наградата, както за нас така и за клиентите ни,  идва от това, че вашият собствен дизайн преминава от концепция до завършен продукт и става постоянна част от изградената среда във формата на възможно най-безкомпромисната реализация на вашата лична мечта.

(Източник 4)

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *