Как да хванем цаката на интериорния дизайн и да облечем дома си в стил – раздел Дневна

I ПРАВИЛО

Мислете за пространството като обем. Ако дневната ви беше аквариум, всеки диван, полилей, скулптура, , маса би изместил част от водата. Уверете се, че не препълвате пространството. Така ще освободите ходовите линии и ще усетите повече простор.

Оставете 75 до 90 см разстояние между големите мебели (ако пространството позволява). Ако холът ви е притеснен, то осигурете поне 50-60 см.

Ако стаята ви е с по-малък размер – придържайте се към по-маломерни елементи, за да осигурите негативното пространство, от което се нуждаете. 

снимка 1

II ПРАВИЛО

Уверете се, че ходовите линии следва лесен и икономичен път от вратата към всички останали основни зони на дейност.

В големи или дълги пространства разделете различни зони на активност, за да дадете определение на всяка част от стаята.

снимка 2

III ПРАВИЛО:

Помислете за конфигурацията на стаята, кои са основните фокусни точки? Това могат да бъдат прозорци, витрина, камина, акцентна стена или вградена библиотека.  Балансирани ли са тези елементи в стаята? Ако не, помислете какво можете да добавите към пространството, за да допринесете за този баланс. Не забравяйте, че човешкото око е привлечено към фокусни точки и ще сканира пространство, когато влиза в него.

снимка 3

IV ПРАВИЛО

В един интериор е важно да създадем усещане както за убежище, така и за перспектива, така че да се чувствате спокойни и защитени, но и да имате простор.

Винаги предпочитаме убежище (убежище) с изглед (перспектива). Чувстваме се добре, когато около нас всичко е обозримо (перспектива) и  гърбът ни е защитен. Затова не разполагайте дивана с гръб към входа.

снимка 4

V ПРАВИЛО:

Уверете се, че разстоянието между отделните места за сядане в хола е между 1 и максимум 3 метра. Това правило ви позволява да разпределите къта за сядане, така че хората да се чувстват едновременно заедно и все пак в комфорта на личното си пространство.

снимка 5

VI ПРАВИЛО

Когато планирате обзавеждането, декорацията и осветлението на една стая, работете с принципите, че вертикалните линии извеждат погледа ни нагоре, а хоризонталните линии издължават, за да разширят или намалят пропорциите на една стая.

brightbazaarblog
снимка 6

ДИВАНЪТ

VII ПРАВИЛО

По възможност – не го залепяйте за стената. Издърпайте го поне с 10 см напред и му позволете да диша. Разбира се, в малка стая всеки сантиметър е важен и искаме да го оползотворим, но глътката въздух която ще създадете, особено ако диванът е и на крачета, ще си заслужава.

снимка 7

МАСИЧКАТА ЗА КАФЕ

VIII ПРАВИЛО

Дължината на холната ви масичка трябва да бъде минимум половината от дължината на дивана. Мащабът е от ключово значение за постигане на единство и хармония в едно пространство. С това правило съотношението между габаритите на двата елемента – диван и маса ще бъде пропорционално и балансирано.

снимка 8

IX ПРАВИЛО

Височината на холната ви масичка е добре да бъде между 10 см по-висока или по-ниска от нивото на сядане на вашия диван.

снимка 9

X ПРАВИЛО

Идеалното разстояние между диванът и холната ви маса е 40-45см.

Всеки иска да може да стигне до питието се без усилие или да опъне крака на масата (понякога:) и все пак да минава свободно покрай нея, след като се изправи. Осигурете си този комфорт с това просто правило.

снимка 10

КИЛИМЪТ

XI ПРАВИЛО

Вашият килим трябва да е достатъчно голям, за да може поне предните крака на дивана и всички столове да почиват върху него.

Твърде малък килим за една стая е като да се опитвате да се поберете в дънките си от гимназията. Дори и да се намърдвате в тях – резултатът нито е удобен, нито удовлетворяващ.

Не купувайте първо килима, за да подредите мебелите около него. Усетете пространството, аранжирайте мебелите и вземете достатъчно голям килим.

снимка 11

XII ПРАВИЛО

Оставете около 60см между ръба на килима и стената в голяма стая, а в по-малка дневна между 20 и 40см. Създайте негативното пространство, което ви е нужно, за да осигурите простор. Все пак килимът не е мокет.

Ако следвате това правило кътът ви за сядане ще изглежда обединен и пропорционално свободно разположен в пространството на хола ви. Също така, ще реши проблеми с позиционирането на конзолни шкафове по периферията на стените.

снимка 12

ОСВЕТЛЕНИЕТО

ХIII ПРАВИЛО

Има много и разлини фактори, според които се планира осветлението в едно помещение.

За да ви улесня, обаче, ви предлагам две съвсем прости правила.

За да определите широчината на таванното осветление с относителна точност, можете да се придържате към следната „формула“ – умножете височината на помещението в метри по 20-25 и ще получите широчината на необходимия осветител в сантиметри. Например при условна височина 3м – осветителят би трябвало да бъде 60-75см широк.

снимка 13

XIV ПРАВИЛО

Друг начин за определяне на размерите на таванното тяло е като го съотнесете към големината на помещението. Просто измерете дължината и широчината на стаята в метри, съберет двете числа и ги умножете по 8 – ще получите широчината на осветителя в сантиметри. Например за дневна с размери 5х5 м – лампата е добре да бъде с широчина 80см.

Тези прости формули ще ви дадат отправна точка за подбор на правилния габарит осветител или осветителна група в дневната и ще ограничат възможността от допускане на грешки.

снимка 14

ХV ПРАВИЛО

По отношение на височината на таванния осветител от пода можете да разчитате на следното правило – в отворено пространство, където има движение на хора – разстоянието от пода до долния ръб на лампата трябва да бъде минимум 220 см. За тавани по-високи от 240 см на всеки 30см от височината на помещението  се добавят по 8см висяща дължина за осветителното тяло.

Например за светла височина на дневната – 4,60м, отстоянието от пода до долния ръб на абажура трябва да бъде 3,40м (съответно дължината на абажура от тавана до долният му ръб би била 120см).

Надявам се, представената „сложна“ формула да предпази вас и вашите близки от наранявания на главата.

снимка 15

ХVI ПРАВИЛО

Няма  нищо по-напрягащо от това да се опитваш да се отпуснеш на дивана, а сурова светлина да ти свети пряко в очите, когато погледнеш към лампата си. Когато в къта ви за сядане присъства осветително тяло – до кресло или диван, подберете не прекалено висока или твърде ниска лампа, за да не ви блести крушката, когато седнете под лампата или, когато се наведете да я включите. В идеалния вариант настолната лампа, поставена на помощна масичка до дивана или на трипод трябва да бъде разположена така, че долният ръб на абажура да равни с нивото на очите и да покрива напълно крушката.

снимка 16

ХVII ПРАВИЛО

Поставяйте стенните аплици на височина между 150 и 180 см от пода. В противен случай, осветителите ще изглеждат странно и няма да постигнете ефектно амбиентно осветление. Монтирайки аплиците от 150см нагоре, ще позволите светлината меко да се прелее и разпръсне по стената и в помещението.

снимка 17

ХVIII ПРАВИЛО

При поставяне на стенни осветители, имайте предвид близостта им до огледала, картини и други елемнти на декорацията по стените. Отстоянията между аплиците и тези обекти трябва да бъде между 10 и 15см. За да се възприеме красотата на всеки един елемент от интериора ви, трябва да му се остави необходимото поле за изява – негативно пространство.

снимка 18

БИБЛИОТЕКАТА

ХIX ПРАВИЛО

Идеалната минимална дълбочина на един рафт е 30 – 35 см. За да избегнете „криза на книгата“, трябва да сте сигурни, че когато закупувате или поръчвате библиотека, лавиците са не по-малко от 30см дълбоки. Вашите книги и рафтове ще ви благодарят и ще стоят разкошно.

снимка 19

АКЦЕНТНИТЕ СТОЛОВЕ

XX ПРАВИЛО

За да се изяви един акцент, той има нужда от пространство – оставете около 1 метър отстояние между акцентните столове в дневната, за да можете спокойно да разположите масички между тях. А ако дневната ви е по-малко – просто поставете столовете или креслата едно до друго.

снимка 20

XXI ПРАВИЛО

Когато съчетавате дивана си с акцентни столове, подберете ги така, че височината на сядане на различните мебели да не се различава с повече от 10см. По този начин се подсигурява подобна височни на сядане и когато съберете семейство и приятели, никой няма да стърчи странно и неудобно над останалите. Плюс това – просто естетически изглежда по-добре.

снимка 21

КОНЗОЛНАТА МАСИЧКА

XXII ПРАВИЛО

Уверете се, че вашата конзола е на една и съща височина или с няколко сантиметра по-ниска от облегалката на дивана. Друг малък детайл, който може да имате предвид е, че в идеалния случай трябва да остават по 15см от двете страни на масичката до ъглите на дивана. Просто изглежда странно да имате конзолна маса, която е по-дълга или по-висока от дивана ви.

снимка 22

ТЕЛЕВИЗОРЪТ

XXIII ПРАВИЛО

Оптималната височина до центъра на екрана е 75см от най-ниската точка на сядане в стаята. Дайте почивка на врата си, като избегнете окачването на телевизора прекалено високо, посредством това правило.

снимка 23

XXIV ПРАВИЛО

Разстоянието между телевизора и дивана, разбира се, зависи от големината на телевизора, но едно разстояние от около 2-2,5м би ви дало комфорт в общия случай.

снимка 24

Милички, приключихме!

Както споменах и в началото, изброените правила не са аксиома и могат да се интерпретират без да нарушат единността и цялостната визия на вашата дневна, но мисля, че са една добра основа да превърнете дневната си в корица от списание и да си осигурите комфорт и радост.

Ако имате въпроси или пък конкретен проблем, обвързан с вашата дневна, който не сме засегнали, не се колебайте да попитате в коментар по-долу. Очаквам с нетърпение да бъда полезна!

2 thoughts on “Как да хванем цаката на интериорния дизайн и да облечем дома си в стил – раздел Дневна

  1. After exploring a number of the blog posts on your web page, I really like your way of writing a blog. I book-marked it to my bookmark site list and will be checking back soon. Take a look at my website as well and tell me how you feel. Aaren Reggis Sela

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *