КАКВО ПЕЧЕЛИМ, КОГАТО ОБВЪРЖЕМ АРХИТЕКТУРНИЯ С ИНТЕРИОРНИЯ СИ ПРОЕКТ ОТ САМОТО НАЧАЛО?

Има ли граница, където работата на архитекта приключва и започва тази на интериорния дизайнер?

Архитектурата е синтез между различни изкуства и в този смисъл щрихите в интериорната среда като цветове, материали, растери, обзавеждане, осветление и дори произведения на изкуството са фините детайли, които придават завършеност и търсен акцент в дадена обстановка.

(Източник 1)

Вярно е, че понякога се налага да работим на парче и да се опитваме да осмислим съществуващи пространства, за да им вдъхнем повторен живот или нова функция, да ги съхраним и адаптираме. Но защо да разсъждаваме на парче, когато става дума за органиката на една нова сграда, където всички елементи могат и трябва да бъдат системно обмислени и артикулирани в обща интегрирана визия?

Архитектурата е изкуство, в което форма и функция са неразривно свързани и взаимно се определят – интериор и екстериор не са просто ези и тура на една и съща монета, а естествено продължение на една единна архитектурна система.

(Източник – Чертог)

Защо да обвържем аархитектурния и интериорния си проект от самото начало?

1.За да не се налага да се примиряваме с подобие на мечтата си. Едно от най-големите предимства на съчетаването на архитектурния с интериорния проект е, че още от самото начало ни кара да заживеем в детайли с крайния резултат – атмосферата, стила на жилището, всяко кътче от новия дом. Важно е усещането за крайното преживяване в едно пространство и е хубаво то да се установи в ранните фази на проекиране. Прост пример – въпреки, че мебелите са нещото, което ще се постави последно, цялостното разбиране за пространство трябва да се артикулита с отношение към крайната разстановка на обзавеждането. 

(Източник 2)

2. Обемно – пространственото решение на една сграда създава предпоставки за ефектен интериор. Височини на пространствата, ниши, засводявания, естествено осветление, покривно остъкляване – всички тези елементи са от огромно значение за възприятието на вътрешните прстранства и е добре те да бъдат доразвити и подчертани в интериора чрез довършителните материали, цветове, текстури, стил и обзавеждане.

(Източник 3)

3. С функционалното разпределение на къщата в архитектурния проект се маркира и разстановката на обзавеждането в нея, за да могат да се планират електро инсталациите (ауди-визуална техника, окабеляване, ключове, контакти) , да се вградят или прикрият отоплителни и охладителни тела, да се вградят складовите площи, да се осмисли интериорното осветление според неговото предназначение.

Ако всички тези процеси се извършат без идея да бъдат изведени до край в интериора, има огромен шанс да хвърлите пари, време и енергия на вятъра и след време всичко да започне отначало.

(Източник – Чертог)

4. Един от най-важните елементи, за да оживее едно пространство, както от архитектурна, така и от интериорна гледна точка е светлината – естествена и изкуствена. Настроението във всяка стая или пространство се определя и може умело да се манипулира от нея, а синергията между естествена, изкуствена светлина, целена функция и лично усещане се крие именно в умелото интегриране на интериорните елементи в архитектурата.

(Източник – Чертог)

5. Тавани – тяхната височина и възможността да се реализират окачени тавани за вградено осветление, за прикриване на инсталации, корнизи и отоплителни тела. Ако в самия архитектурен проект не са заложени небходимите толеранси във височина, посочените готини моменти на съвременната интериорна визия може да не бъдат възможни. Същото се отнася и за вграждането на тоалетни структури в баните.

(Източник – Чертог)

Поради всички тези изброени причини изпадам в  неудържим възторг, когато клиентите ни се доверят да изведем архитектурния им проект до край и да обмислим заедно всеки детайл от интериора им, защото в процеса на работа първоначално заложената макровизия се обогатява с нюанси (подови растери и материали, осветление, цветни координати) и всички тези артистични щрихи са съобразени с общата тема и стил на проекта – било то неокласически банков клон, средиземноморска вила, хипстър – свежо споделено работно пространство или ултрамодерна офис сграда.

Наградата, както за нас така и за клиентите ни,  идва от това, че вашият собствен дизайн преминава от концепция до завършен продукт и става постоянна част от изградената среда във формата на възможно най-безкомпромисната реализация на вашата лична мечта.

(Източник 4)

 

2 thoughts on “КАКВО ПЕЧЕЛИМ, КОГАТО ОБВЪРЖЕМ АРХИТЕКТУРНИЯ С ИНТЕРИОРНИЯ СИ ПРОЕКТ ОТ САМОТО НАЧАЛО?

    1. Thank you for the kind words! We are happy to be of any help! What exactly information you are searching for? Could you please be more specific?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *