СЪЩНОСТ И СТИЛ В ИНТЕРИОРА

Силно вярвам в тезата, че домът ни трябва да разказва нашата история, да олицетворява нашите ценности и да ни съхранява.

За да постигнем тази хармония в личен план често се налага да си отговорим на въпроси, свързани с нашия вкус и ежедневие и започваме да се объркваме от суматохата на изобилната информация. Затова реших в тази отворена тема да споделя с вас един по-структуриран поглед върху интериорните стилове и да ви помогна да откриете себе си и по-лесно да претворите визията си в реалност.

МОДЕРНИЯТ СТИЛ

снимка 1

Секси, елегантен и дързък, ала с финес – стартираме с един от моите любими стилове, който заслужено възвръща славата си (кога ли я е губил:)) – Модерният стил от средата на 20ти век ( #MidcenturyModern)

Вие сте „модернист“ – Вие се обличате абсолютно безупречно, емблематично и винаги в съвършено съчетание.Осъзнавате силата на елегантния костюм или семплата рокля с акцентно бижу и леки токчета. Цените добрия дизайн във всяко отношение и за вас той е символ на простота, функционалност и изчистена линия.

Стилът на модернизма от 50-те е превъплъщение на тази естетика – секси, елегантни и дръзки, но премерени форми със силно изявена ретро нотка.

снимка 2

Модернизмът се появява през 50-те – 60-те години на миналия век като контрапункт на традиционния декоративен дизайн и неговата помпозност. След Втората Световна война хората са били изпълнени с оптимизъм и жажда за позитивна промяна. Тогава модернизмът става символ на демократичния дизайн с откровеността си към форма, функция и ергономичност. Мебелите стават по-леки, по-елегантни и по-подвижни, отговарящи на новата динамика в живота на хората. Геометрични, смели шарки и неутрални тонове с ярки цветни акценти започват да изпълват пространствата.

снимка 3

Характерна естетика на модернизма

снимка 4

– Тапицирани или пластмасови столове в стил „Еймс“ ; столът лале на Сааринен;

-Топли дървени облицовки от „розово“ или тиково дърво;

-Геометрични десени и мотиви;

-Дивани с дълга опростена линия;

-Изчистени по форма скринове и гардероби;

-Бар колички;

-Мебели със заострени крака;

-Акценти от хром и месинг.

КЛАСИЧЕСКИ ЕВРОПЕЙСКИ СТИЛ

Вие сте като онази аристократична дама от книгите, на която всеки може да разчита и която брани и поддържа традициите в семейството през поколенията. Често се обръщате към миналото с носталгия по начина, по който са изглеждали нещата тогава. Хаосът на динамиката в съвремието ви побърква и ви кара да търсите убежище в приглушената светлина на вашата стая, изпълнена с ароматни свещи и дълбоко тонове.

снимка 1

Ще намерите комфорт в  класическата атмосфера на европейската къща с аристократичен полъх от времето от 18-19век – топла и уютна, приканваща и изтънчена.

снимка 2

За нея са характерни:

– Персийските килими

– Големите кресла и мебелите стил Sheraton

– Кристалните полилеи

– Античните комплекти за чай

– Класически модели на дамаски, тапети, пердета и покривки

– Тапицирани табли на леглата в спалните

– Позлатени акценти

– Алабастърни лампи и мраморни бюстове

– Полилеи, корнизи и фризове

– Маслени портрети и пейзажи

снимка 3

СКАНДИНАВСКИ СТИЛ

Здравей, Слънце! Ти обичаш природата, контакта с нея и отворените пространства. Празнуваш всеки слънчев лъч, като го приканваш в дома си, отваряйки пердета и прозорци, за да приветстваш светлината. Ааксесоарите ти пречат да се чувстваш фриволно и свежо.

снимка 1

Скандинавският дизайн празнува минимализма в интериора и приветства функционалното обзавеждане в много светли нюанси, нотки на черно и сиво, естествени дървесни тонове и дребни акценти в свежи цветове.

снимка 2

Типични елементи на скандинавския стил са:

– Естествена светла дървесина като клен, бреза и дъб;

– Пластмасови модерни столове

– Изчистени линии

– Естествени подови настилки

– Леки намеци в черно

– Ярки и топли цветни акценти – Свещи, изкуствени кожи, мека амбиентна светлина и други декоративни елементи, които внасят топлина и уют в студените зимни дни

снимка 3

ДУХЪТ НА 70-ТЕ

Като дете на 70-те вие обичате да изразявате себе си – чрез изкуство, музика, или дори в разговор. Вие сте чувствени и експресивни и това се проявява и във вашия дом.

снимка 1

Обичате да се глезите с мекотата на пухкави кожи, цветни рогозки и килими, както и изключително меки и комфортни дивани.

снимка 2

Вдъхновени от природата неутрални тонове в съчетание с ярки електрикови багри и шарки пресъздават хип вълната на това време и дават отражение във всеки елемент на интериора:

– Приятни вълни или цветни принтове

– Златни тонове с с прокрадвайи се червени, тюркоазени или златисти акценти

– L-образни секции, за да създадете кавички за разговори

– Много текстура: шаф, изкуствена кожа, филц, макра

– Тиково дърво

– Заоблени линии и форми от типа на емблематичния стол -яйце

– Висящи растения и терариуми

снимка 3

МИНИМАЛИЗЪМ

Вещоманите може може да ви мислят за аскети или дори за маниаци на тема контрол над живота и обстановката си, но  всъщност може да се окаже, че сте най-свободни сред приятелите си. Нямате нужда от много вещи. Те само възпрепятстват живота, който искате да водите. Всичко, което донасяте вкъщи, изисква голямо внимание. В крайна сметка това ще отнеме място. Така че вие сте склонни да събирате само атрактивните версии на нещата, от които се нуждаете, представени по прост и организиран начин.

снимка 1

Минималистичният дизайн е ярък, чист и модерен – нищо не може да бъде премахнато от него, за да се подобри, а духът на материалите говори силно и ясно за себе си. Големи шедьоври са се родили в следствие на минимализма в изкуството и архитектурата. Последователите на това течение неотклонно следват основния му принцип– по-малкото е винаги повече.

снимка 2

Типични за минимализма са:

– Бели повърхности

– Хромирани аксесоари

– Аеродинамични форми

– Модулност в корпусната мебел

– Миниатюри

– Елегантни мебели с изчистени линии – Мултифункционални мебели

БОХЕМСКИ СТИЛ

Тук няма суета или излишни правила.  Без притеснение наслагвате и  комбинирате различни десени и материи и за нищо на света няма да замените мароканските си табуретки. Смятате, че сте творчески тип – художник или писател (по професия или призвание) и обикновено изглеждате лежерно и леко отнесено, движите се плавно и небрежно – малко над нещата.

снимка 1

Тъй като за бохемите е трудно да ограничават хобитата си, многофункционалният декор е задължителен за тях. Ако ще медитират, придърпват огромната си възглавница. При нужда от разходка – грабват мароканския си саронг от дивана. Когато се появят гости, а при вас това е ежедневие –всичко от възглавници до табуретки и малки масички влиза в употреба.

снимка 2

Тук типични са:

– Износени килими и тапицерии

– Екзотични мотиви и десени

– Ръчно изработени етно акценти

– Вътрешни хамаци

– Огромни въз главници

– Ръчно-тъкано спално бельо, пердета и покривки

снимка 3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *