ДОМЪТ НА МАГИ И НИКОЛА

СИНЕРГИЯ МЕЖДУ ТЕХНОЛОГИЯ И ЕСТЕТИКА В СЪВРЕМЕННИЯ ДОМ

ИНТЕРИОР И ПРЕУСТРОЙСТВО НА АПАРТАМЕНТ

ГРАД. СОФИЯ

Мечтата на младата двойка – Маги и Никола, е съвременен, изчистен, светъл и просторен дом, който да съчетава уют, удобство и естетика.

Пространството, което преобразихме заедно, представляваше цял етаж от жилищна сграда, където два апартамента бяха обединени в едно просторно жилище.

В процесът на проектиране, всеки детайл от пространството е премислян задълбочено и коментиран обстойно със собствениците, за да може резултатът да удовлетворява мечтите им в детайли и да отговаря безпрекословно на техния бит и начин на живот – млад, естествен, динамичен, светъл, ефективен.

Проектът се възползва изцяло от прекрасното южно изложение на дневната зона, което ни провокира да заложим на меки, плавни линии и елегантно съчетание на цветове и материали с малко, но дръзки акценти.

Важна част, залегнала в проекта, е осветлението, за което бе изградена цялостна концепция, според която всеки кът в пространството е разглеждан като отделна сцена, която би могла да се освети според нуждите и настроението на обитателите. Във всяко помещение има поне три типа осветление – основно, скрито или амбиентно и акцентно. Умело интегрираната в интериора изкуствена светлина организира пространствата, като създава симетрия и ритъм. Допълнителен комфорт осигуряват и автоматичните сенсорни режими на дискретно осветление, които при нощно ставане улесняват придвижването без запалване или гасене на лампите.

Като хора на съвремието, младите собственици са запалени по иновациите и новите технологии и разчитаха на нас умело да ги интегрираме в бъдещия им дом. Цялостната система за отопление и охлаждане включва подово отопление, термо помпи и конвектори, „скрити“ и шумоизолирани в интериора, а системата „Умен дом“ осигурява мобилно управление на системата за сигурност, отопление и охлаждане в апартамента.

 

Проект: Арх. Искрин Георгиев

Библиография: част от текста е взаимстван от статия в списание „Интериор, Дизайн & Магазин“, бр.101, 2016г.