АРХИТЕКТУРА И ИНТЕРИОР НА ЕДНОФАМИЛНА КЪЩА В ГР. ЕЛХОВО

КАКВО ПЕЧЕЛИМ, КОГАТО ОБВЪРЖЕМ АРХИТЕКТУРНИЯ С ИНТЕРИОРНИЯ СИ ПРОЕКТ ОТ САМОТО НАЧАЛО?

 

Има ли граница, където работата на архитекта приключва и започва тази на интериорния дизайнер?

Архитектурата е синтез между различни изкуства и в този смисъл щрихите в интериорната среда като цветове, материали, растери, обзавеждане, осветление и дори произведения на изкуството са фините детайли, коитопридават завършеност и търсен акцент в дадена обстановка.

Едно от най-големите предимства на съчетаването на архитектурния с интериорния проект е, че още от самото начало ни кара да заживеем в детайли с крайния резултат – атмосферата, стила на жилището, всяко кътче от новия дом. Важно е усещането за крайното преживяване в едно пространство и е хубаво то да се установи в ранните фази на проекиране. Прост пример – въпреки, че мебелите са нещото, което ще се постави последно, цялостното разбиране за пространство трябва да се артикулита с отношение към крайната разстановка на обзавеждането.

С функционалното разпределение на къщата в архитектурния проект се маркира и разстановката на обзавеждането в нея, за да могат да се планират електро инсталациите (ауди-визуална техника, окабеляване, ключове, контакти) , да се вградят или прикрият отоплителни и охладителни тела, да се вградят складовите площи, да се осмисли интериорното осветление според неговото предназначение.

Ако всички тези процеси се извършат без идея да бъдат изведени до край в интериора, има огромен шанс да хвърлите пари, време и енергия на вятъра и след време всичко да започне отначало.